KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

tiistai 21. huhtikuuta 2009

Jääkaappi


Joka kodin keittiön kalusteisiin kuuluva jääkaappi pitää sisällään outoja asioita. Opiskeluaikana yhteisessä jääkaapissa kaikki tarpeellinen oli yhteistä. Erityisesti margariini, ketsuppi ja muut yleishyödylliset asiat tekivät kauppansa. Toisen oluet jätettiin rauhaan...paitsi silloin kun joku tuli baarista ja ei löytänyt kertakaikkiaan mistään muualta juotavaa. Tällöin jääkaappiin saattoi ilmestyä viesti: "Anteeksi kun join oluesi. Ostan huomenna lisää."
Jääkaapista saattoi löytyä myös lautasia, joista sinertävänvihreänkarvaisen homekerroksen alta saattoi tunnistaa jonkin vanhan ruuan....mmm. Avatut sardiini- ja tonnikalupurkit loivat oman ominaistuoksunsa jääkaappiin. Aah, yhteiskeittiön ihanuudet...

Entäs jääkaappi omassa kodissani sitten?

Maitotölkit:
Kuten kaikki muutkin ihmiset, osaan jättää maitotölkkiin sentin verran maitoa pohjalle, jotta se voidaan "oikeutetusti" laittaa takaisin jääkaappiin. Idea on varmasti siinä, että itse ei tarvitse nähdä suurta vaivaa maitotölkin hävittämisessä.

Muovirasiat:
Tämä onkin mielenkiintoista. Jos ruokaa jää yli, niin ne laitetaan erilaisiin muovirasioihin. Nämä yllätykset voivat säilyä jokseenkin huomaamattomana jääkaapissa pitkäänkin. Kun ne sitten vihdoin avataan (jos on rohkeutta) niin tähteet eivät ole enää tunnistettavassa muodossa. Helpointa on heittää koko rasia roskikseen.

Avatut purkit:
Haasteellisia kohteita. Esimerkiksi tonnikalaa ei aina tule syötyä koko purkillista, joten sen helposti sulloo jääkaappiin. Se kuitenkin muuttuu nopeasti hailakan väriseksi ja ällöttävän makuiseksi, eikä sitä enää tee mieli käyttää. Helpommalla pääsisisi kun söisi heti loppuun vaikka väkisin. Jääkaapin hajuhaitat olisivat myös vähäisemmät.
Myös pitkään avattuna olleet hillo yms. purkit ovat vaikeita tapauksia. Niitä nuuhkii monta kertaa, eikä vieläkään osaa sanoa, että onko niissä hometta vai ei. Syödään varoen.

Foliomytyt:
Voivat pitää sisällään käytännössä mitä tahansa. Hyvässä lykyssä sisältä voi löytyä Fazerin Sinistä muutama pala tai huonommalla tuurilla ikivanhaa sinihomejuustoa. Isommat foliomytyt pitävät usein sisällä vanhoja pizzaslaisseja tai sitten vanhoja lettuja. Foliolla vuoratut purkit voivat pitää sisällään salakavalan hajuyllätyksen, esimerkiksi vanha Tzatziki haisee todella mielenkiintoiselle...

Avaamattomat paketit:
"Oho, tässä on päiväys jo mennyt" - ruuat. Aina yhtä riipaiseva hetki, kun muutaman päivän vanha jauhelihapaketti pitää heittää pois. Vika ei ole tietenkään itsessä, vaan kaupassa (elintarvikemuseossa), joka myy viittä vaille vanhentunutta ruokaa asiakkailleen. Sama toimii kerman, kananmunien, makkaroiden yms suhteen. Miehillä on kuitenkin yleensä parempi toleranssi syödä ylipäivättyä ruokaa.

Pullot:
Avatut limsapullot sisältävät yleensä enää nimellisen määrän hiilihappoa. Helpompi olisi juoda pelkkää mehua. Olut ja siideri ei onneksi pilaannu kovin helposti, mutta jostain syystä ne eivät säily pitkään avaamattomana jääkaapissa.

Kuulostaako yhtään tutulta? Sellainen se jääkaapin sisältö vain on....