KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

perjantai 24. huhtikuuta 2009

Auto

Auto herättää ajatuksia ja luo myös turhia murheita. Jos nyt puhutaan ylipäätään autoilusta niin ajaminen oli vielä silloin jokseenkin hauskaa kun oli juuri saanut ajokortin.
Suurimman osan ajasta olen kokenut autolla ajamisen välttämättömäksi pahaksi siirryttäessä pisteestä A pisteeseen B (joita omassa työssä riittää). Auton omistaminen ja ylläpitäminen on myös kallista puuhaa.
Autossa istuminen ja rupatteleminen on ihan hauskaa, mutta siihen se sitten jää. Penkeillä varustetussa metallilaatikossa istuminen yli satasen vauhdissa tuntuu hullulta. Vielä hullumaksi sen tekee se, että täällä päin on hirven turpa vilahtanut pientareella enemmän kuin kerran.

Auto on tietysti tekninen vempain josta jokaisen miehen tulisi olla ylpeä. Henkilökohtaisesti olen enemmän ylpeä tietokoneestani, jonka osaan tarvittaessa purkaa osiin. Tietokone on myös halvempi ja turvallisempi ja sillä ei voi ajaa kolaria hirven kanssa.

Meidän automme on kohta 10 vuotta vanha. Se on suurimman osan ajasta likainen sisältä (ja ulkoa) ja lapset ovat mömmöstäneet takapenkin kauheaan kuntoon suklaalla ja leivänmuruilla. Auton kylkeen on kivellä kaiverrettu "ISÄ". Tästä olen aika ylpeä, enkä rehellisesti sanottuna ollut ollenkaan vihainen, kun näin meidän Annan aikaansaannoksen ensimmäisen kerran.

Perushuoltotoimenpiteet on tehty ja auto toimii...sehän on pääasia. Auton arvo on mitätön ja laina on melkein suurempi kuin myyntiarvo. Mutta auto ei seuraa minua hautaan, eikä muutoinkaan tuonpuoleiseen, joten mulle on yksi ja sama miltä se näyttää. Surettaa ihmiset, joille auto on muuttunut Jumalan korvikkeeksi. Siinä sitä murhetta riittää.

Autojen huoltaminen on kallista puuhaa. Nykyään olisi helpompi ostaa 500 euron auto ja ajaa sillä niin pitkään kun se toimii tai ei mene enää katsastuksesta läpi. Sitten voisi ostaa uuden saman hintaisen auton. Se tulisi todennäköisesti halvemmaksi. Tosin 500 eurolla ei saa kovin turvallista tai ilmaistoitua autoa, mutta muutenhan sillä ei olisi niin väliä.

Minun on rehellisesti vaikea löytää kovin paljoa hyviä puolia autosta ja autoilusta. Se on kallis kulkuneuvo ja siltä osin välttämätön paha. Mitä muuta voisin sanoa?