Puheella on suuri vaikutus ja sehän on tietysti tarkoituskin. Kyllähän me aina omalla puheellamme haluamme vakuuttaa kuulijat jostain asiasta. Eduskunnassa käytettiin tässä taannoin mielenkiintoinen puheenvuoro, joka kyllä vaikutti kuulijoihin, mutta ei välttämättä halutulla tavalla. Julkisuutta sillä kyllä saatiin ihan riittävästi.
Tässä tapauksessa kysymys oli kärjistämisestä, jossa oma sanoma haluttiin tuoda voimallisella tavalla esille. Retoriikassa kärjistämisellä on mahdollista vakuuttaa kuulijat hyvinkin ovelalla tavalla. Tällöin asiaa lähdetään johdattelemaan ihan perusasioista ja hiljalleen ryhdytään luomaan kauhukuvia siitä, että mihin tämä asia saattaa johtaa.
Aion seuraavaksi ottaa yhden esimerkin, jolla voisi pelotella jonkun hyväuskoisen ihmisen:
"Hyvät ihmiset! Päässämme liikkuu monenlaisia ajatuksia. Joskus nämä ajatuksemme saattavat vaellella laidasta laitaan. Meidän on esimerkiksi todella helppoa ajatelella toisesta ihmisestä myös hieman kielteisesti. Se voi olla lähes harmitonta kateutta tai sitten turhautuneisuutta, kun toinen ihminen on tehnyt mielestämme jotain väärällä tavalla. Ajatteleminen on tietysti ensimmäinen askel ennen puhetta tai varsinaista fyysistä tekoa. Mutta olemmeko tietoisia siitä, että kaikki, mikä vie ihmistä pois päin Jumalasta on syntiä? Tällaista syntiä ovat niin monet asiat, joista mainittakoon juuri tämä lähimmäisestä pahaa ajatteleminen. Onko synti sitten niin paha asia? Apostoli Paavali on sanonut, että "synnin palkka on kuolema". Voimme tulkita tämän myös sillä tavoin, että tällainen ihminen joutuu helvettiin.
Oletko siis joskus ajatellut pahaa lähimmäisestäsi?
- Jos olet, niin joudut siis helvettiin!"