KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

tiistai 19. toukokuuta 2009

Johan on otsikko

"Sdp:n euroehdokas Mitro Repoa uhkaa erottaminen kirkosta!"

Siis, johan on otsikko Hesarin verkkolehdessä en voi muuta sanoa. Pakko vielä palata tähän aiheeseen, kun se on niin pinnalla ja minultakin on sitä niin moneen otteeseen kysytty.

Siis, ensinnäkin tästä otsikosta voisi sanoa sen verran, että se on hyvä osoitus kärjistämisestä (josta aikaisemminkin olen kirjoittanut). Yleensä iltapäivälehdet käyttävät tätä tyyliä vauhdittaakseen myyntiä. Otsikoissa kerrotaan kuinka joku ihminen tuli pää kainalossa sairaalaan, mutta kun lehden sitten avaa ja lukee, niin kyse olikin pintanaarmusta.

Onhan se totta, että teoriassa joku voitaisiin erottaa kirkosta jos noihin sääntöihin on katsomista. Mutta jotenkin tuntuu hieman pitkälle viedyltä otsiokoida asiaa tuolla tavoin. Mutta sanonpahan nyt senkin, että jos kaikkia sääntöjä noudatettaisiin kirjaimellisesti, niin meillä ei olisi kirkossa yhtään jäsentä. Papistosta puhumattakaan.

Säännöt luovat pohjan kristillisille ihanteille ja niitä pitää noudattaa. Mutta asiat tulee pystyä näkemään myös kokonaisuuden kannalta ja pohtia mikä on välttämätöntä ja tärkeää ja mikä taas ei. Jeesus joutui usein väittelyyn lainopettajien kanssa, koska hän oli rikkonut sapattikäskyä. Asiaa ei katsottu kokonaisuuden kannalta, vaan ainoastaan sääntöviidakon läpi.

Tällaiset otsikot eivät palvele kirkkoa. Ne luovat ainostaan kuvan fundamentalistisesta yhteisöstä, joka ei kykene luovaan ja tervehenkiseen ajatteluun. Toivon hartaasti, että tämä myrsky vesilasissa loppuisi. Siis niin, että i Mitro olkoot edustustehtävissään puku päällä ja ollessaan vapaalla, niin viitta päällä auttamassa rippilapsiaan jotka tarvitsevat tuota tukea.