KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

torstai 18. kesäkuuta 2009

"Poikkeuksellinen" ilma

Jos tässä on saanut tottua tavallista leudompiin talviin, niin ilmeisesti tavallista kylmemmät kesät ovat myös arkipäivää. Tältä ajatukselta ei voi välttyä, kun katselee ikkunasta ulos: Siellä on 8 astetta lämmintä ja vettä on satanut läpi yön.

Ilmastonmuutoshan on aivan arkipäivää, joten turha tässä on kaiketi ihmetellä jos meillä rupee olemaan Englannin ilmasto täällä Suomessa. Pitkään on kuitenkin yritetty kierrellä ja kaarrella ilmastonmuutosta sanomalla, että "Meillä on ollut nyt POIKKEUKSELLISEN leuto talvi...hmm, olisiko viimeksi ollut näin lämmintä marraskuussa vuonna 1915..."
Olisi rehellisempää sanoa, että unohtakaa edelliset poikkeuksellisen lämpimät talvet ja ottakaa uudet säänseurantavihot esille. Isoisän aikaiset säätilat eivät vain ole enää vertailukelpoisia tänä päivänä. Kysymys ei ole siis poikkeuksesta, vaan siitä, että ilmasto on muuttunut.

Jotkut ovat tämän tajunneet, sillä etelänmatkoja on ryhdytty varaamaan taas enenevässä määrin. Ja mikäs siinä, onhan siellä Välimerellä hitusen lämmempää kuin täällä. Ainut huono puoli tässä on se, että lentomatkailu edistää kasvihuoneilmiötä, mutta ei siitä nyt sen enempää.

Mutta onko tässä nyt aika muuttaa asennetta ja ryhtyä kanniskelemaan sateenvarjoa ja villatakkia pitkin kesää?
Voi olla aika väistämätön juttu. Tässä on ulkoharrastukset olleet muutenkin hieman vähällä ja tämä ei sitä kyllä mitenkään edistä. Lisäksi pitää ryhtyä varmaan napostelemaan D-vitamiinia ihan purkista, että tässä terveys säilyy rautaisena.

Lapsia käy kyllä sääliksi. Koko talvi ollaan odotettu, että tulis kesä ja pääsisi uimaan... odotetaan vielä hetki ja käydään tässä odotellessa vaikka kylpylässä. Kesä on mukava asia sateisenakin. Pitää vaan asennoitua oikein. Voisiko joku antaa minulle lisää tuota oikeata asennetta?


P.S. Eihän sitä ilmastonmuutosta oikeasti tapahdu. Nyt sattuu olemaan vain "poikkeuksellisen" vähäaurinkoinen kesä.