KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

tiistai 11. elokuuta 2009

Syrjäseutulisää

Pienessä paikkakunnassa on omat etunsa, mutta myös omat huonot puolensa. Eräs huono puoli on kilpailun puute. Tämä tulee esille esimerkiksi kohtuuttomana katsastusmaksuna, kun on vain yksi katsastusasema ja pakollinen palvelu, joka on vuosittain hoidettava.

Ylä-Karjalan seutua riivaa myös suhteellisen korkea polttoaineen hinta. Hintavertailu osoittaa, että tällä seudulla kuulutaan vankasti kalliiden asemien TOP 10 listaan. Karkea laskutoimitus osoittaa, että jos asuisin esimerkiksi edelleen Turun seudulla, olisin säästänyt vuodessa 200 euroa polttoainen hinnassa.

Ennen muinoin maksettiin syrjäseutulisää niille, jotka asuivat maalla. Tässä ajateltiin juuri välimatkoja, palveluiden kalleutta ja sitä, että heikkokuntoinen tieverkosto kulutti autoa nopeammin.

Mutta nyt olen puhunut vasta autoista. Puhutaan vielä jostain muusta, joka liittyy kilpailun puutteeseen. Täällä toimi vähän aikaa kaksi pizzeria/kebab yrittäjää. Tämä aiheutti asiakkaan kannalta toivottua kilpailua. Kummassakin paikassa palvelu oli nopeaa ja annokset hyviä.
Halusin kuitenkin periaatteen vuoksi käyttää tätä uudempaa tulokasta, jotta kilpailutilanne säilyisi. Valitettavasti panostukseni ei riittänyt, koskapa tämä uusi yrittäjä on nyt lopettanut ja vanhemmassa paikassa on palvelu hitusen hitaampaa ja lieneekö hinnatkin taas hieman nousseet.

Minusta tuntuu, että edelleenkin maksetaan syrjäseutulisää. Valitettavasti, maksajina ovat kuluttajat ja saajina palvelun tarjoajat. On maaseudussa kuitenkin paljon hyviä puolia, kuten olen joskus aiemmin kertonut. Joten enpä valittele sitten sen enempää.