KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

tiistai 20. lokakuuta 2009

Selainpelejä

Olen varmasti joskus aiemmin kertonut, että nuorempana sitä tuli pelattua aika tavalla tietokonetta. Nykyään siihen ei samalla tavalla ole aikaa, eikä se enää niin paljoa kiinnosta kuin ennen. Mutta siitä huolimatta joskus tekee mieli nollata aivoja jonkin pelin parissa.

Koska minulla on tätä nykyä vain Apple käytössä, niin siihen ei löydy kasapäin pelejä Anttilan levyosastolta tai oikeastaan mistään muustakaan normaali kaupasta. Ainut vaihtoehto onkin pelata selainpelejä.

Mikäli termi on vieras, niin selitän hieman. Selainpeli nimensä mukaisesti toimii suoraan internet selaimelta esimerkiksi Firefoxin tai Safarin avulla. Peli luonnollisesti vaatii nettiyhteyden. Ne jotka ovat neuroottisesti pelanneet jotain farmipeliä Facebookissa ovat jo ymmärtäneet idean. (Kerrottakoon tässä yhteydessä, että itse en ole siihen vielä sortunut.)

Selainpelissä on se etu, että sitä voi pelata miltä koneelta tahansa, missä nyt vain on nettiyhteys käytössä. Monet pelit toimivat moitteettomasti myös kännykän kautta. Selainpelien tarjonta on hyvin laajaa, mutta varsinaisesti pelejä ei ole loputtoman paljon erilaisia, vaan ne ovat toinen toisensa toisintoja jopa pieniä yksityiskohtia myöten. Monia selainpelejä mainostetaan ilmaisena ja sitähän ne ovatkin. Mikäli haluat niistä enemmän irti, pitää sinun kuitenkin pulittaa tietty kuukausimaksu, joka on keskimäärin 10 dollarin luokkaa.

Ajattelin tässä kertoa muutamista niistä, jotta ei tarvitse turhaan haaskata aikaa kokeiluun, vaan voi mennä suoraan asiaan.


"Rakenna ja valloita... tai tule valloitetuksi" pelityyppi on yksi suosituimmista. Tähän kastiin kuuluvat esimerkiksi Travian, Empire Craft ja Evony. (Jälkimmäinen on graafisesti paras ja yllä on siitä esimerkki). Näiden pelien idea on kehittää resurssituotantoa (puu, kivi, rauta, vilja), parantaa rakennuksia ja tuottavuutta ja sitten ostaa vahvempia sotajoukkoja.
Minua jyrsi eniten näissä peleissä se, että hyväntahtoinen näpertely ajankuluksi ei kannata. Ei mene pitkään kun sotaisa naapuri äkkää sinut ja ryhtyy järjestelmällisesti hyökkäämään ja lypsämään sinun luonnonvarojasi. Mikäli haluat itse ryhtyä sotaisaksi naapuriksi on sinun valvottava yötäpäivää tuotantosi kannattavuutta ja mahdollisesti ottaa maksullinen palvelu käyttöön, jotta saat resursseja ja muita bonuksia nopeammin.


Toinen suosittu pelityyppi on "Hakkaa vaan". Tähän kastiin kuuluvat Gladiatus (yllä kuva), Battle Knight, Tanoth ja Tagoria. Idea on hyvin yksinkertainen: kehitä ukkoasi, osta aseita ja haarniskoja, suorita tehtäviä, jotka ovat toistensa kopioita, liity kiltaan ja haasta taisteluun toisia pelaajia. Nämäkin pelit ovat yleensä ilmaisia, mutta parempien aseiden ja haarniskojen hankkiminen tapahtuu huomattavasti helpommin, kun ostaa rubiineja, verikiviä yms. oikealla rahalla. Hauskaa niin kaun kuin sitä kestää.

Rehellisesti sanottuna, edellä olevat pelit eivät vaadi paljoa aivotyöskentelyä. Jos haluaa hieman monipuolisempaa tekemistä "yhdistä 3 tai useampi timantti" peleille, niin kannattaa vilkaista. Monista peleistä puuttuu delete account/profile- toiminto. Toisin sanoen, tyyppisi jää oleskelemaan virtuaalimaailmaan, vaikka itse et sitä käyttäisikään. Ilmeisesti pelinvalmistajat ajattelevat, että tällöin pelaaja ei niin herkästi suutuspäissään lopeta pelaamistaan kokonaan.

Huomattavasti persoonallisempiakin pelejä löytyy. Kerro niistä joskus toiste hieman enemmän.