KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

tiistai 17. maaliskuuta 2009

Ajanhallintaa

Ajattelin kirjoittaa ajanhallinnasta... palaan asiaan heti kun minulla on hieman enemmän aikaa...

No niin. Kuten edellä oleva aloitus sen osoitti, niin ajanhallinta on joskus hyvin vaikeaa. Tämän päivän suorituskeskeisessä yhteiskunnassa ajanhallinta on todellakin kultaakin arvokkaampi asia. Paljon on tutkittu stressiin ja uupumukseen vaikuttavia tekijöitä ja ajankäytöllä on siinä suuri merkitys.
Rehellinen kysymys: Kuinka paljon viikosta vietät sellaista aikaa, että et millään tavoin tee tai edes ajattele työhön tai opiskeluun liittyviä asioita?

Uskallan väittää, että tuota todellista viikottaista vapaa-aikaa ei lasketa päivissä vaan tunneissa. Suurempi haaste onkin se, että miten pystymme irrotautumaan työhön liittyvistä murheista. Omassa ammatissa olen huomannut, että monet tekemättömät asiat vaivaavat mieltä ankarasti. Useammin kuin kerran olen joutunut yöllä nousemaan ylös sängystä ja kirjoittamaan paperille ylös ne asiat, jotka minun pitäisi vielä tehdä. Jos en tee tätä, niin murehdin niitä asioita aivan turhan kauan.

Valitettava asia nykypäivänä on se, että kaikissa ammateissa kannustetaan tuohon suorittamiseen. Tämä suorituskeskeinen ajattelu lähtee jo koulu- ja opiskelumaailmasta liikkeelle. Meillä on paljon nuoria, joilla on psyykkisiä ongelmia. Monet ongelmista johtuvat juuri siitä, että on paljon asioita joita pitää suorittaa ja niin monia asioita, joita tämän vuoksi pitää myös murehtia.

Minne on kadonnut se aika, jota meidän tulisi antaa itsellemme ja läheisillemme?