Mehän kaikki varmasti tiedämme mitä sana "yleistäminen" tarkoittaa. Siinähän esimerkiksi yhden henkilön edesottamukset alkavat leimata koko ammatikuntaa tai sitä ryhmää johon hän kuuluu. Jostain kumman syystä yleistämistä ei tapahdu niin paljoa myönteisissä asioissa, vaan enimmäkseen kielteisissä.
Seuraavat otsikot ovat mielestäni yleistämistä, koska tunnen henkilökohtaisesti vain ja ainoastaan yhden asiaan liittyvän henkilön, joka on hyvin näkyvällä tasolla mukana politiikassa:
”Ortodoksinen kirkko tiukentamassa pappien kuria” (YLE 12.11.2009)
”Ortodoksipiispat selvittävät pappien sidonnaisuuksia politiikkaan” (HS 25.11.2009)
”Arkkipiispa Leo: Ortodoksipapit pois politiikasta” (YLE 25.11.2009)
Yllä oleva otsikko antaa tasan tarkkaan sellaisen kuvan, että lähestulkoon jok'ikinen ortodoksinen pappi on mukana poliittisessa toiminnassa. Asiahan ei minua liiemmin liikuttaisi, lukuunottamatta sitä faktaa, että olen itse pappi... Mutta en ole, enkä tule ikinä olemaan mukana politiikassa.
Sitten taas otsikko "Ortodoksinen kirkko tiukentamassa pappien kuria" antaa lukijalle sellaisen kuvan, että papit istuu päivät pitkät kapakassa ja hoitavat työtehtäviään, jos siltä nyt sattuu tuntumaan.
Onhan se totta, että kaikkiahan uudet säännöt ja kuri koskevat, mutta tuntuu ihan siltä, että tässä on koko pappien ammatikunta leimattu porukaksi, joilla on kytköksiä ties mihin. Onko tämä jonkinmoista kasvojen pesua, että ortodoksisessa kirkossa kaikki tulee olemaan nyt putipuhdasta.
Mielestäni uutisessa olisi ollut korrektia korostaa sitä faktaa, että tällä hetkellä ortodoksisen kirkon virassa olevalla ja seurakunnallista perustyötä tekevällä papistolla ei ole sen kummempia kytköksiä sinne taikka tänne ja kaiken lisäksi itse kukin yrittää hoitaa työnsä niin hyvin kuin se vain on mahdollista.
On se kumma, kun huipulla tuulee niin eniten se ravistelu näyttää tuntuvan täällä ruohonjuuritasolla. Ei oo ensimmäinen, eikä varmaan viimeinen kerta...