KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

torstai 1. maaliskuuta 2012

VAROITUS! - Keskustelun puute voi johtaa katkeruuteen ja turhanpuhumiseen


Tuossa hieman aiemmin kerroin sovinnon tärkeydestä. Kenties on hyvä pohtia sitäkin, että mitkä asiat rakentavat korkeata muuria meidän ja lähimmäisten välille ja siten voivat jopa estää sovinnon tekemisen.
Erimielisyydethän sananmukaisesti alkavat siitä, että joku toinen ihminen on eri mieltä jostain asiasta. Jokaisella on tietysti vapaus omaan mielipiteeseensä ja tämän ei pitäisi vaikuttaa äärimmäisen kielteisesti ihmissuhteisiin.
Kaikki ei ole kuitenkaan näin yksinkertaista, sillä kyllähän välirikkoihin vaikuttavat myös eriävien mielipiteiden lisäksi toisten ihmisten toiminta, näkemykset, asenne, palaute ja kyky käsitellä kaikkea kuulemaansa. Joku ihminen voi tietämättään toimia sillä tavoin, että se loukkaa toisia. Hän ei pysty muuttumaan, koska hän ei saa milloinkaan palautetta. Joku toinen voi taas tietoisesti loukata toisia ja tätä ei kuitenkaan haluta ottaa puheeksi. Kummassakin tapauksessa keskustelun puutteesta seuraa epämiellyttäviä asioita. Miksi me emme osaa sitten keskustella asioista, jotka selvästi rasittavat meitä?

Esimiesten kanssa voi monesti olla hyvin vaikeata käydä rakentavaa ja avointa keskustelua. Tällöin taustalla on pelko siitä, että keskustelu ja oman rehellisen mielipiteen sanominen voi vaikuttaa kielteisesti koko työsuhteeseen. (Hyvä esimies on tietysti sellainen joka kannustaa alaisiaan antamaan rakentavaa palautetta. Ja luonnollisesti hyvä esimies myös kestää kriittisenkin palautteen.) Moni esimies joutuu ikävään oravanpyörään. Esimies saa harvoin tai ei koskaan rakentavaa palautetta ja ajan myötä hän kuvitteleekin olevansa aina oikeassa. Tämän seurauksena hän ei lopulta kykene ottamaan vastaan minkäänlaista palautetta ja hänestä tulee huono esimies, johon hän ei ole yksin syyllinen.

Monesti avoin keskustelu ja rehellinen palaute pysähtyy juuri siihen, että me emme halua yksinkertaisesti suututtaa toista ihmistä, oli kysymys sitten esimiehestä, puolisosta, työkaverista tai naapurista.
Jokaisen ihmisen sietokyky on kuitenkin rajallinen ja asioiden hautominen omassa pääkopassa johtaa usein katkeroitumiseen. Jos asioista ei voida puhua, niin ne alkavat patoutumaan ja niitä ryhdytään käsittelemään voimakkaan kielteisesti.

Katkeroituminen on huono asia. Se saa meidät ajattelemaan pahoja asioita toisesta ja ennen pitkää siitä seuraa pahaa puhetta. Jonkin ajan kuluttua ihminen saattaa jo toimia pahalla tavalla. Me voimme antaa täysilaidallisen katkeraa palautettta toiselle (ja vieläpä tahdittomasti esitettynä), jota me olemme hautoneet pitemmän aikaa. Joskus tuo katkera puhuminenkin jätetään väliin ja eräänä kauniina päivänä puukko on kirjaimellisesti toisen selässä pystyssä. Kyllä hälytyskellojen pitäisi soida heti, kun päässä alkaa liikkua kyseenalaisia asioita.

Katkeroitumisessa toista ihmistä ei voi syyttää tästä kaikesta, ellei hänen kanssaan ole yritetty edes keskustella rakentavasti. Luonnehäiriöisen ihmisen kanssa tämä voi olla mahdotonta ja silloin onkin syytä kysyä apua myös ulkopuolisilta. Mutta otetaan nyt oletusarvoksi, että toinen osapuoli ei ole luonnehäiriöinen. Miten me oikein voimme hyvällä omallatunnolla suuttua toiselle, jos asiaa ei ole käsitelty kunnolla? Voimmeko oikeasti katkeroitua ja ryhtyä sen riivaamana jopa pahanpuhumiseen, jos toinen on autuaan tietämätön kaikesta tästä?

(MIETTIMISTAUKO.   JATKUU MYÖHEMMIN....)