KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

maanantai 19. maaliskuuta 2012

Perisuomalaista taikauskoa liittyen lapsen nimenantoon



Kaikki odottivat jännittyneinä sen yhden päivän, että mikä nimi tulikaan naapurimaan pikkuiselle prinsessalle. Nimi julkistettiin siis aika nopeasti ja miksikäs ei. Mitäs sitä nyt viivyttelemään niinkin oleellisessa asiassa kuin nimeämisessä. Ihmisen persoona saa aivan uuden merkityksen, kun hänelle annetaan nimi. Itse asiassa kaikki nimetön on hyvin epämääräistä, johon emme saa luotua luontevaa yhteyttä. Jo antiikin ajan perinteessä ja juutalaisuudessakin lapsesta tuli perheen jäsen juuri siitä hetkestä alkaen, kun hänelle annettiin nimi.

Juutalaisessa ja sitä kautta myös kristillisessä perinteessä nimi annetaan virallisesti kahdeksantena päivä. Kristillisessä perinteessä nimenanto on siis aivan oma (hyvin lyhyehkö) toimituksensa, joka tapahtuu ennen kastetta. Lasta voi kutsua hänen omalla nimellään jo ennen nimenantokin.

Blogini otsikko antaa varmasti ymmärtää, että aion nyt kritisoida meidän suomalaista nimenantoperinnettä. Olette aivan oikeassa. En ryhdy nyt tekee uskonnollista ja kulttuurista salapoliisityötä, mutta uskallan väittää, että aika monissa paikoissa lasta ryhdytään kutsumaan hänen oikealla nimellä lähes välittömästi.

Ainakaan sitä ei tapahdu, että lapsi on nimetön 2-3 ensimmäistä elinkuukauttaan ja kaiken huipuksi hänen nimeään ei vahingossakaan tahdota lausua ääneen ennen kastetta. Tässä yhteydessä voisi puhua suoranaisesta taikauskosta, jossa jokin onnea tuottava lumous särkyy välittömästi, jos lapsen nimi paljastuu liian aikaisin. Monissa kasteissa lapsen nimi toimitetaankin papille hyvin taitellussa lapussa, jolloin kukaan paikallaolija ei vahingossakaan saa vihjeitä tulevasta nimestä. Ennen kuin se sitten muutamaa minuuttia myöhemmin lausutaan ääneen.

En ole jaksanut enkä viitsinyt ryhtyä kritisoimaan tätä outoa perinnettä, mutta kyllä tässä alkaa aika hölmistynyt olo olemaan, jos verrataan tätä meidän touhua muuhun maailmaan. Missä muualla oikeasti pantataan nimen ääneen lausumista näin pitkään?

Kenenkään edellä mainitulla tavalla toimineen ei tarvitse nyt tästä kirjoituksesta vetää hernettä nenään. Oudotkin tavat tarttuvat, kun niitä tarpeeksi paljon tehdään. Mutta vastaisuudessa voisi toimia toisin. Mitä jos sittenkin ihan reilusti kutsuttaisiin isoon ääneen lasta hänen omalla nimellään heti alusta alkaen.
Jälleen kerran voisimme ottaa mallia länsinaapurista, jossa pikkuinen prinsessa sai itselleen nimen kohtuullisen ajan kuluessa.