KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Ystäviä kaukaa ja läheltä


Nurmeksen ortodoksinen seurakunta on saanut olla siitä etuoikeutetussa asemassa, että meillä on viime päivinä ollut vieraita kaukaa ja läheltä. Viime torstaina ja perjantaina Athos-vuoren Efraim oli seurueineen käymässä. Seurakuntalaisilla oli oiva tilaisuus esittää kysymyksiä näille kaukaisille vieraille. Lisäksi Athos-vuori on paikka, jonne hyvin harvalla on lopulta mahdollisuus päästä. Tämän vuoksi Vuoren tuleminen seurakuntaan edes muutaman vieraan muodossa on erittäin arvokas asia. Vanhus Efraim vieraili viimeeksi seurakunnassa kolme vuotta sitten.

Vieraat tutustumassa vedenpyhityspaikkaan.

Seurueen vierailu ei keskittynyt pelkästään seurakuntasalille, vaan he majoittuivat Rasimäen kylässä ja arkkimandriitta Efraim toimitti liturgian perjantai aamuna Rasimäen pyhän Johannes Kastajan tsasounassa. Liturgian jälkeen toimitettiin myös kylväsiunaus läheisellä pellolla.

Arkkimandriitta Efraim siunaamassa kylvökonetta Rasimäellä. Avustajana munkki Stefanos.

Toisena vierailijoiden jokkona Nurmekseen saapui Hammaslahden ja Joensuun tiistaiseuralaisia. Seurakuntaelämää piristää suunnattomasti se, että naapurit tulevat kyläilemään. Monen kirkon ja tsasounan historiaan liittyy monia mielenkiintoisia tapahtumia, jotka kuvastavat omalta osaltaan myös seurakuntalaisten rakkautta omaa pyhäkköään kohtaan.

Tiistaiseuralaiset lounastamassa Puukarin pysäkillä.

Paavo Harakka esittelee tiistaiseuralaisille Valtimon kirkkoa.


Toivottavasti saamme lisää vieraita ja toivottavasti saamme itsemmekin liikkeelle, jotta voisimme käydä vastavierailulla ystävien luona.