KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

torstai 7. tammikuuta 2010

Riidanhaistaja

Olisipa elämä rauhallista ja ihanaa...
Tämän toiveen voisi ulottaa käsittämään kaikkia elämänaloja ja paikkoja. Nettien keskustelufoorumit ovat oivallisia paikkoja niille, jotka haluavat aivan jotain muuta kuin rauhaa ja hyväntahtoista keskustelua. Nimimerkin turvin he voivat toteuttaa sadistisia taipumuksiaan ja yhä uudestaan ja uudestaan saattaa muut ihmiset lähes hulluuden partaalle.

Miten homma sitten toimii?
Joku viaton ihminen aloittaa keskusteluaiheen jostain aiheesta kysymällä ihan asiallisen kysymyksen. Riidanhaistaja kokeilee onneaan antamalla hieman provosoivan vastauksen. Jos joku tarttuu syöttiin ja suuttuu asiasta niin homma on selvä. Riidanhaistaja on löytänyt asian, jolla saa suututettua jonkun. Sitä voisi sanoa valttikortiksi, jota voi käyttää aina sopivan tilaisuuden tullen. Tästä eteenpäin hän pystyy aina ottamaan tämän asian puheeksi.

Riidanhaistajaa ei lopulta kiinnosta edes se asia, jolla hän on saanut riidan aikaiseksi. Pääasia on, että joku on pahoittanut mielensä tai suuttunut. Mikään ei ole mukavampaa, kuin katsoa tappelua, jonka on itse pannut alulle. Mutta kuka oikeasti viitsisi toimia kyseisellä tavalla?

Vaikka kysymys ei aina ole samasta asiasta, niin uskaltaisin väittää, että vastaus saattaa löytyä luonnehäiriöstä. Vaikka ketään ei saisi leimata noin vain luonnehäiriöiseksi, niin riidan tietoinen aiheuttaminen ja kykenemättömyys itse ottamaan kritiikkiä vastaan puoltavat tätä faktaa.

Aina löytyy ihmisiä, jotka ovat kaikissa asioissa oikeassa ja heissä ei ole vikaa itsessään. Mikäli kyseenalaistat heidän näkemyksensä on sota valmis. Tällaisilta ihmisiltä ei useinkaan saa positiivista palautetta vastaan, vaan he keskittyvät löytämään kaikista asioista ja henkilöistä jotain kielteistä.
Surullisinta on se, että tällaisen ihmisen on hyvin vaikea parantua, sillä hän ei huomaa olevansa mitenkään sairas. Asia muuttuukin monin verroin pahemmaksi jos sen ottaa edes puheeksi. Ainakin nettifoorumeilla paras lääke on ilmiantaa ja toisaalta ignoorata moisen henkilön kommentit. Ei hän kauan jaksa kiusata, jos ei saa huomiota osakseen. Riidanhaistaja löytää kyllä uusille apajille...