KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Lainauksen lainaus

Edesmennyt arkkipiispa Paavali oli huomannut sen, että kristittyjen koettelemukset kasvavat maallistumisen myötä. Hän omassa opetuksessaan lainasi usein erämaan kilvoittelijoita:

Ennen oli erämaassa tuhansia kilvoittelijoita. Eräs oppilas kysyi kerran vanhukselta, tuleeko aina olemaan näin paljon kilvoittelijoita, hengen kantajia ja ihmeiden tekijöitä. Vanhus vastasi: Ne, jotka tulevat meidän jälkeemme tekevät vain puolet siitä, mitä me teemme. - Entäpä sen jälkeen? kysyi oppilas. Viimeisinä aikoina eivät kilvoittelijat tee tunnustekoja, mutta heillä tulee olemaan niin paljon kiusauksia, että se, joka silloin säilyttää uskonsa, tulee olemaan Jumalan valtakunnassa korkeammalla paikalla kuin, me jotka teemme ihmeitä. (Karjalainen, “Legenda jo eläessään” 1973, s.131)