KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

perjantai 2. heinäkuuta 2010

Huonot uutiset

"Käenpiika" (Jynx torquilla) on lintu, joka pystyy kääntämään päätään lähes 180 astetta. Uhattuna se vääntelee kaulaansa ja päästelee käärmemäisiä ääniä. Tämä lintuparka liitettiin usein myös noituuteen tällaisen omalaatuisuutensa vuoksi. Englanninkielistä sanaa "jinx" käytetäänkin esimerkiksi silloin, kun puhutaan manauksesta, huonon onnen tuottamisesta tai onnettomuudesta. Ilmeisesti tämä nimenomainen lintu on SE kuuluisa pahanilmanlintu.

Tästä pääsemmekin päivän aiheeseen, eli siihen että maailma on pullollaan pahanilmanlintuja, jotka haluavat julistaa suureen ääneen huonoja uutisia. Senhän tiedämmekin varsin hyvin, että lehdet myyvät paremmin kun etusivulla on oikein huonoja uutisia.

Yksittäiset ihmisetkin ovat lähteneet tälle tielle. Facebookkiin ja eri foorumeihin lyödään näkyviin huonot uutiset. Melkein voisi puhua kilpailusta, että kuka ehtii ensimmäisenä laittamaan näkyville viestin siitä, että joku kuuluisa ihminen on kuollut.

Haluaisin edelleen uskoa ihmisten vilpittömyyteen tällaisessa uutisoinnissa, jossa kysymys on puhtaasti tiedottamisesta ja halusta ottaa osaa suruun. Voi olla, että ajattelen nyt hyvin kyynisesti, mutta en voi kuitenkaan välttyä ajatukselta, että tällaisen toiminnan taustalla voisi olla aimo annos omahyväisyyttäkin tai jopa suoranaista vahingoniloa (hyvä ettei näin käynyt minulle).

Pyydän anteeksi tässä yhteydessä kaikilta niiltä, jotka ovat vilpittömin mielin tiedottaneet Nikean metropoliitta Johanneksen poismenosta.

Pahanilmanlinnuilta en kuitenkaan pyydä tässä yhteydessä anteeksi.