KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

tiistai 2. helmikuuta 2010

Vanhat piirretyt ja muut efektit

Tässä olen joutunut aika ajoin olosuhteiden pakosta katsomaan tietokoneanimaatiolla tehtyjä lastenohjelmia. Melkein joka kerran on meinannut itku tulla. Mistä moinen ja mikäs nyt erottaa vanhan piirretyn uudesta?

Jostain kumman syystä nämä tietokoneella tehdyt piirrettyjen hahmot vain liikkuvat yhtä sulavasti kuin astronautit avaruuskävelyllä. Jotenkin tulee mieleen myös kaasuilmapallo, josta alkaa puhti olla poissa. Se jotenkuten kohoaa, mutta hyyyyvin hyyyyyviiin hitaaaaaasti...Hyvänä esimerkkinä mainittakoon Mikki Hiiren Playhouse tai sitten uudet Nalle Puhin ystävät, eli My friends & Winnie the Poo. Ensimmäisen kerran kun katselin kyseisiä tekeleitä, niin ajattelin, että nyt on jäänyt puolinopeus soittimesta päälle...

Nostan hattua Hayo Miyazakille, joka tekee vielä kunnon piireettyjä. Samoin kuuluu kiitos niille, jotka vääntävät Simpsoneja. Kyllähän se aivan erinäköistä jälkeä on.

Mutta puhutaan vielä näistä tietokonetuotoksista. Avaruuselokuvat ovat sen sorttisia, että tökeryys pilaa uskottavuuden. No joo, eihän avaruusleffojen nyt niin uskottavia tarvitse olla, mutta kauniin näköinen on aina parempi.

Mutta jatellaan nyt vaikka avaruusaluksia. Mielestäni esimerkiksi Star Wars - New Hope, joka tehtiin vuonna 1977 pienoismalleja käyttäen, näyttää paljon siistimmältä kuin Babylon 5, jonka "ulkoilmaotokset" näyttävät suurin piirtein 386 PC:llä tehdyiltä. Tietokone on varmaan nykyisin helpompi työväline, mutta pakkoko laadulla on leikkiä. Tietokoneella saadaan uskomattomia asioita aikaiseksi, jos nähdään tarpeeksi vaivaa. Tässä suhteessa olen siis vanhan koulukunnan edustaja...