KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Uskonnollinen propaganda

Taas kerran "uskonnollinen propaganda" nostaa päätään täällä Suomessa. Italiassa kauhistuksen aiheena oli risti seinällä. Tällä Suomessa tätä julkeata kristillistä touhua ovat harjoittaneet eräät Pohjanmaalla sijaitsevat koulut, joissa on luettu ruokarukous.

Jos 80% suomalaisista on kristittyjä, niin eikö kaiken järjen mukaan ole aika luontevaa, että kristillisyys voisi leimata jokapäiväisiä asioita? Mutta näinhän tämä ei ilmeisesti voi mennä?!!? Ihmettelen edelleen, ettei kukaan ole vielä uskaltanut kritisoida siniristilipun käyttöä, vaikka siinä on selvästi kristillinen symboli. Eiköhän tämäkin kohta tapahdu...

Demokratiaa olisi se, että asiat toimisivat enemmistön mukaan, mutta ei täällä. Ja syy on kyllä meissä itsessämme. Suurinta osaa ihmisistä ei kiinnosta uskonnolliset asiat. He eivät siis kiellä uskontoa, kuten vapaa-ajattelijat, vaan heitä ei yksinkertaisesti jaksa kiinnostaa. Sama suuntaus on politiikassa. Ihmiset olevinaan kannattavat jotain puoluetta, mutta ei heitä lopulta kiinnosta pätkän vertaa mitä politiikan kentällä tapahtuu.

Juuri tämän välinpitämättömyyden vuoksi pieni, mutta sitäkin äänekkäämpi ryhmä pystyy sanelemaan asioita kaikkien puolesta. Näin tapahtuu politiikassa ja näin tapahtuu myös uskonnossa.

Niin kauan kuin kristittyjä on enemmistö, tulisi kouluissa tuoda kristillisyyttä ainakin jollain tasolla esille. Uskonnottomat voivat perustaa vaikka omia kouluja, joissa on risteistä puhtaat seinät ja Jumalasta ei muutoinkaan puhuta mitään. Tällöin he voisivat toteuttaa tuota uskonnosta vapaata elämää.
Sitten taas kun kristittyjä on alle 50%, niin silloin me perustamme omat koulumme, joissa voimme toteuttaa uskonmukaista elämäämme.

Milloin koittaa aika, jolloin tämäkin yllä oleva kristillinen symboli poistetaan julkisuudesta?