KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Unohtamatta perustehtäväämme



Jokaisella meistä on omia työhön liittyviä painopisteitä ja kiinnostuksen kohteita. Eivät papit tai muutkaan kirkon työntekijät ole samasta puusta veistettyjä. Jokainen meistä on erilainen ja toivoa sopii, että jokaisen kyvyt pääsevät oikeuksiinsa.  On olemassa tietysti se vaara, että kiinnostuksen kohteet ovat aika kaukana omasta toimenkuvasta. Tämä muunlainen puuhastelu näkyy tietenkin  työntekijän voimavaroissa,  motivaatiossa ja yleensäkin työn laadussa.

Olen aiemminkin pohtinut sitä, että onko kirkkoherra enemmän ”toimitusjohtaja” kuin sielunpaimen? Hallinto ei ole varmasti lähellä kaikkien pappien sydäntä, vaikka onneksi kirkkokunnasta löytyy myös niitä jotka pystyvät toimimaan hallinnon parissa luontevasti.

Hallinto ei ole kuitenkaan itsetarkoitus vaan apukeino matkalla kohti suurempaa päämäärää, eli pyhittymistä. Kuulostaa teologisesti ylen hienolta ja jopa korkealentoiselta, mutta pelastuminen on kristityn päämäärä. Pelastumisen yhtenä perusedellytyksenä taas on rakkauden osoittaminen. Seurakunnan ja koko kirkkokunnan perustehtävänä on tukea seurakuntalaisia siinä, että heistä tulee hyviä ihmisiä, jotka pystyvät osoittamaan rakkautta ja tämän myötä he ovat myös lähempänä Jumalaa.

Nykypäivänä puhutaan paljon yksinäisyydestä ja siitä, että monet ihmiset ovat yksin omine murheineen ja huolineen. Seurakunnan tulisi olla paikka, josta löytyy aina apua ja tukea.  Mene seurakuntaan, siellä sinulla on aina paljon kavereita!” – Kuulostaisiko tämä hyvältä mainoslausahdukselta?

Mainitsin tuossa alussa meidän henkilökohtaiset kiinnostukset. Minä tunnustan nyt suoraan sen, että pystyn hoitamaan tietyt hallinnolliset rutiinit seurakunnassa, mutta en pysty muutoin olemaan siitä äärimmäisen kiinnostunut. Olen yrittänyt lukea kirkkokunnan visiota ja strategiaa ja olen yrittänyt lukea uutisia hallinnon organisaatiouudistuksesta, mutta keskittymiseni alkaa herpaantua jo ensimmäisen kappaleen jälkeen. Ja loppujen lopuksi ei minun tarvitse siitä murehtia. Vastaan jos kysytään, valitan jos siltä tuntuu, mutta muutoin näistä asioista murehtivat onneksi aivan muut ihmiset.

Seurakunnassa kaikki keskittyy tuon pyhittymisen ympärille. Keskeisin asia on tietysti jumalanpalvelukset ja sielunhoito, jota ei toteuta pelkästään pappi, kanttori ja muut palkolliset, vaan jokainen aktiivinen seurakuntalainen. Pystymmekö luomaan seurakuntaan sellaisen hengen, että sinne on helppoa tulla ja josta todellakin löytyy ”aina paljon kavereita”? Siinä on meille visiota ja strategiaa näin ensialkuun.

Jos (kun) meiltä katoaa jossain vaiheessa tulevaisuudessa verotulot ja seurakunnan rahallinen tilanne alkaa käydä heikoksi, niin ensin katkaistaan sähköt virastosta ja sitten vasta kirkosta. Tuo edellä mainittu toteamus kätkee sisäänsä aika paljon kaikkea. En halua sillä  kuitenkaan väheksyä hallinnon tärkeyttä, vaan enemmän muistuttaa asioiden tärkeysjärjestyksestä seurakunnassa. Ja jos tämä ajatusleikki vietäisiin käsittämään koko kirkkokuntaa, niin mistä silloin katkaistaisiin ensimmäisenä sähköt?

Näissä visioissa, strategioissa ja organisaatiouudistuksissa kannattaisi asioita ryhtyä miettimään esimerkiksi niistä lähtökohdista, että miten me pystymme toteuttamaan seurakunnallista perustehtävää entiseen tapaan, vaikka säännönmukaiset ja turvalliset kirkollisverotulot häviäisivätkin? Siinä on eräs suuri haaste, jota meidän täytyy kaikkien kuntaliitosten ja organisaatiouudistusten lisäksi pohtia täällä seurakunnassa...unohtamatta perustehtäväämme!