KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

lauantai 12. joulukuuta 2009

Mikä ajoi taas Berliiniin?

Olin tässä taas Berliinissä.
Mikä ajaa ihmisen sinne sitten keskellä talvea?
Ensinnäkin, sinne matkustaminen ei ole kovinkaan kallista kun käyttää esim. AirBerlin-lentoyhtiötä (tietysti lento on nimenomaan silloin halpa, jos sen muistaa varata hyvissä ajoin).

Tästä lentoyhtiöstä sanottakoon sen verran, että palvelu on hyvää ja lentoyhtiö on saanut ihan kunniamaininnan toimivuudestaan. Lennolla saa esimerkiksi voileivän ja limpparin ihan ilmaiseksi, kun taas Ryanairilla saa joka maapähkinästä ja laukusta sekä muista jutuista maksaa erikseen... ja varmaan kohta myös WC:n käytöstäkin. Eli halpalentoyhtiössäkin on suuria eroja. Lentoaikakaan ei ole kohtuuton. Helsinki-Berliini lento kestää 1h 40min, joten se menee melkein yhdessä hujauksessa.

Berliini on suuri kaupunki, mutta sen julkinen liikenne toimii hämmästyttävän tehokkaasti. Sanoisinko, että saksalaisen tarkalla täsmällisyydellä. Lisäksi olo on suhteellisen turvallinen esimerkiksi metrossa. Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys suurkaupungeissa. Esimerkiksi Pietarin metrossa todennäköisyys tulla ryövätyksi on suurempi kuin Berliinissä.

Lisäksi saksalaiset osaavat suhteellisen hyvin englantia monissa paikoissa, joten se laskettakoon eduksi. Kouluruotsistakin voi olla myös hitusen hyötyä, jos pitää yrittää ymmärtää jotain tekstiä tai ihan yksinkertaisia lausahduksiakin.

Mutta mennäänpä nyt itse ajankohtaan, eli miksi juuri joukukuun alussa?


Saksassa on tietysti silloin kaikissa kaupungeissa joulumarkkinat. Nämä markkinat saattavat kuulostaa hieman epämääräiseltä, mutta ne ovat ehdottomasti tutustumisen arvoiset. Sanottakoon heti alkuun, että joulumarkkinat ovat eri asia kuin meidän mielikuviin syöpynyt käsitys kauppojen järjettömästä kiireestä, jota vauhdittaa jouluostoksiin liittyvä suorittamisen paine.

Toki markkinoilla kiertelee paljon ihmisiä, mutta heillä ei näytä olevan varsinaista kiirettä mihinkään. Ihmiset kiertelevät kaikessa rauhassa kojusta toiseen ja seurustelevat keskenään. Meidän ensikosketus taisi olla herkkukoju, josta löytyi esim. suklaalla kuorrutettuja omenoita ja mansikoita, marsipaanita tehtyjä perunoita yms. Alan ymmärtää aivan toisella tavalla sen kohdan satua, jossa Hannu ja Kerttu saapuivat metsän keskellä olleelle piparkakkutalolle...