KUVA: Anna Verikov

Ajatuksia laidasta laitaan, mutta monesti liittyen jollain tavalla ortodoksisuuteen. Olen ortodoksi ja pappi, mutta en kirjoita siinä ominaisuudessa, että mielipiteeni edustaisivat ortodoksisen kirkon virallista kantaa. (Toistaalta en ole omasta mielestäni myöskään kirjoittanut mitään sellaista, joka olisi jotenkin kirkon opetuksen vastaista.)
Kenties on parempi vain todeta, että tässä eräs Andrei vuodattaa ajatuksiaan kirjalliseen muotoon toisten ihmisten luettavaksi.

Olkaa hyvä!

torstai 22. tammikuuta 2015

Kuulumisia takautuvasti

Kuten aiemmin tuossa olen kirjoittanutkin, niin perheeseemme syntyi pieni poika, joka sai nimekseen Tito. Olin syksyllä pari kuukautta yhdistetyllä isyys- ja vuosilomalla. Vielä minulla olisi haaveena pitää ihan hoitovapaata tässä myöhemmin keväällä. Blogikirjoitukseni ovat jo tästä syystä jääneet hitusen vähemmälle. Mutta asiat tärkeysjärjestykseen. Tämä blogi on edelleen minulle harrastus, opetuksen väline ja ukkosenjohdatin. Se ei ole itsetarkoitus, jota tässä pitäisi neuroottisesti päivitellä. Kaikesta huolimatta yritän tässä hieman selitellä teille, että missä olen oikein luuhaillut.

Seurakunnan uutisia olemme aika paljon laittaneet Facebookkiin. Olen joskus aiemmin kritisoinutkin kyseistä bittiyhteisöä ja pitänyt siitä paastoakin. Ja itse asiassa en ole perumassa puheitani siitä. Kaikesta huolimatta Facebookin ryhmään on älyttömän helppoa laittaa kuvia ja päivityksiä, verrattuna moniin muihin kotisivujen ylläpito-ohjelmiin, jossa asioita joutuu monesti tekemään vaikeamman kautta. Lisäksi seurakunnan ryhmän seuraaminen ei edellytä rekisteröitymistä Facebookkiin, joten tässä suhteessa näen sen vain helppona kotisivun pohjana. Eli käykää vain ajankuluksenne vilkaisemassa seurakunnan sivuja sekä kirkkokuoron sivuja. Jos olet rekisteröitynyt Facebookkiin, niin sivuja kannattaa myös "laikata", jotta näkee sitten suoraan uutissyötteestä, että mitä täällä oikein puuhaillaan.

Seurasin syystalvella mielenkiinnolla kirkolliskokousta. Minulla ei kuitenkaan ole tarkoitusta ottaa itse kokoukseen kantaa. Sen sijaan tuohon kokoukseen ja sen päätöksiin ja moniin muihinkin asioihin on kyllä netissä otettu kantaa aika paljonkin. Sen verran ehkä muistuttaa, että jokaisen blogin tai uutissivuston kirjoituksen takana on tavallinen ihminen (tai ihmisiä), jolla on omat näkemyksensä asioista. Tuskinpa kukaan meistä pystyy täysin puolueettomasti mitään käsittelemään. Kyllähän minäkin kirjoittelen näitä blogitekstejä omien mieltymysteni mukaan ja painotan sellaisia asioita, jotka ovat minulle tärkeitä. Kirkon virallisiakin sivuja ylläpitävät ihmiset, vaikka tietysti siellä on tiedottamisen suhteen tiukemmat raamit. Ehkä siitä syystä viralliset uutisotsikot eivät ole niin sykähdyttäviä tämän päivän ihmisille. Mutta toisaalta virallisen sivuston ei kuulukaan painia samassa sarjassa iltapäivälehtien kanssa. Mutta oli sivu taikka blogi mikä tahansa, niin medialukutaidosta on meille hyötyä.

Yritän tässä saada taas jotain hyödyllistä aikaiseksi näin opetuksellisesti. Minulta on kysytty usein tarkempaa opetusta Isä meidän - rukouksesta, joten yritän nyt pusertaa reilut 10 sivua opetuksellista tekstiä, joista pidän sitten esitelmiä. Kaksi sivua on jo työstetty, joten kyllä tämä tästä. Ja tokihan minä laitan niitä tekstejä myös nettiin sitten jossain vaiheessa. Mutta tässä teille nyt viimeisimmät kuulumiset.